Horgászat

 SZÜCSI NAGY-VÖLGY TÓ: TERMÉSZETI KINCS HEVES MEGYÉBEN

A rózsaszentmártoni Rózsa Erdei Iskola és Turistaszállótól közúton 4 km, gyalogosan a bércen át a párhuzamos völgybe 2 km.
A Mátra környékén rengeteg tó található a 50-es 60-as évek külszíni lignit bányászatnak köszönhetően, de köztük is kiemelkedik csodálatos környezetével és nem minden napi halállományával a Szücsi Nagy-Völgy Tó.
A tó létrejötte a 50-es évek elejére tehető amikor a lignitbányászat befejeztével a helyi patakot felduzzasztottak. Sokáig a Tsz működtette a tavat, majd a helyi Horgászegyesület kezébe került és Ők kezelték évtizedeken át. A tó tavaly év végén került magánkézbe, és ennek köszönhetően komoly fejlődésnek indult és azóta is tartanak. A tó és környezetét folyamatosan gondozzák és folyamatos telepítésekkel igyekeznek kiszolgálni a horgászokat. A vízben igazi kapitális halak élnek és rengeteg fehérhal, de meg kell említeni a nem mindennapi süllő és harcsa állományát is. A tó területe 29,6 hektár melynek partját nagyrészt sás és nádas övezi melyik igazi búvóhelyet jelentenek a tó lakóinak.A lignitbányászat következtébe rendkívül változatos mederviszonyok jellemzik a tavat.A víz alatti szénfalaknak és a vízforrásoknak köszönhetően krisztálytiszta víz találhatóA tulajdonosok odafigyelve a már meglévő ősállomány védelmére bevezették az 5 kiló feletti pontyokra a súlykorlátozást, tehát ezeket elvinni SZIGORÚAN TILOS. A tóban a kristálytiszta víznek és a bőséges táplálék miatt a halak gyönyörűek egészségesek és kitűnő erőben vannak. A kisebb példányok kifogása is igazi élmény, hisz erőteljesen védekeznek. A nagyobbak kifogása igazi kihívást jelent mindenki számára.  Ilyen gyönyörű compókkal gazdagítják a már meglévő ősállománytA ragadozóhorgászokat sem felejtik el a tulajdonosokA vízmélység szerencsére nem mindenhol egyforma, hiszen a mederviszonyok nagyon változatosak. Helyenként a lignitbánya visszamaradt szénfalai, helyenként agyagos padkák színesítik a tó medrét. Jellegzetes padkái mélyen a víz alá is húzódnak, tovább tagolva ezzel az aljzatot. Igazi kihívás a horgászok számára, hiszen gyakorlatilag nincs olyan négyzetméter, ahol ne változna jelentősen a meder. Minden apró mozdulatot lehet látni a kristálytiszta víznek köszönhetően Napijegyárak:

Napijegy 3 db nemeshal (fajtánként max. 2 db) + 3 kg egyéb hal 3 500 Ft Éjszakai jegy 3 db nemeshal (fajtánként max. 2 db) + 3 kg egyéb hal 3 500 Ft Hétvégi jegy 3 x napijegyes halmennyiség 8 000 Ft Hétközi jegy 3 x napijegyes halmennyiség 8 000 Ft  
Ecsédi Vég - tó
A rózsaszentmártoni Rózsa Erdei Iskola és Turistaszállótól közúton 3 km, gyalogosan  2 km.
Magyarország első külszíni legnitbányájának zárógdreként alakult ki az Ecsédi Vég-tó. Az 1970-es bányabezárást követően 9 forrásból töltődik a mai napig. Patak nem táplálja, mezőgazdasági művelés a környéken nincs. A visszamaradt szénfal szűri az amúgy is kristálytiszta forrásvizet.
A tóban édesvízű meduza és nagy számban rákok találhatók, mely utal a víz minőségére. A 35 éves tőban magyarország összes őshonos halfaja megtalálható
A TÓ IGEN KEDVELT BŰVÁRKÖZPONT IS!
 

Kövessen minket facebookon is

  • Naprakész információk
  • Eseményekr?l készült fotók
  • Induló programok

RÓZSA VENDÉGHÁZA falu központjába található a RÓZSA VENDÉGHÁZ  épülete. Kiváló helyszíne erdei iskola, ifjúsági és felnőtt csoportok „lélekpendítő" együttlétének, baráti találkozóknak, továbbképzéseknek, táboroknak.

Kapcsolattartó és információ:

Tóth István

0620/9685-791

E-mail:
tothistvan@gyermeklancfu.hu

Bővebb információért kattintson ide