« Vissza

A 2010 évi Lehóczky János díjat Tóth István a Rózsa Erdei Iskola és Turistaszálló ügyveztetője

2010.03.19.

A 2010-es év
Lehóczky János díj átadása

lehotcky_dij_atadasa_300

Czippán Katalin
a kuratórium elnöke,

Tóth István
a Lehóczky János díj 2010 évi díjazottja
.

Püski Irén Zsófia
a Rózsa Erdei Iskola és Turistaszálló iskolavezetője,

Kurucz Lászlóné
az Erdei iskola Egyesület elnöke


A 2010-es év Lehóczky János díjátadó ünnepségére 2010 március 20-án került sor Budapesten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Galériájában, melyet az Erdei Iskola Egyesület szervezett.
A meghitt hangulatú összejövetelen családon kívül Lehoczky János tisztelői, a díjazott hozzátartozói, valamint a KvVM munkatársai közül Bazsáné dr. Szabó Marianne és Kovács Lászlóné voltak jelen, a megnyitót pedig Németh Imre osztályvezető tartotta.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Erdei Iskola Program támogatásával az Erdei Iskola Egyesület (EIE) együttműködve a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségével (KOKOSZ), 2005-ben megalapították a Lehoczky János Díjat. A Díjat az erdei iskola mozgalom területén tevékenykedő, az erdei iskola mozgalom szereplői által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásához, hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez, népszerűsítéséhez, és tapasztalatát, tudását megosztja, átadja embertársainak, ezáltal biztosítva a folytonosságot.

A Díj célja emléket állítani a fiatalon elhunyt, ám gazdag munkásságot maga után hagyó környezeti nevelőnek, pedagógusnak, és díjazni a Lehoczky János emlékéhez méltó munkásságot folytató erdei iskolázókat, környezeti nevelőket. A díjazott a Díj által erkölcsi megbecsülésben részesül.

A Díjat az kaphatja , aki etikailag feddhetetlen, szakmai munkáját az ifjúsági korosztály számára pozitív példát mutatva végzi, és eleget tesz az alábbi szempontok valamelyikének:

1. Munkásságával sokat tesz az erdei iskola mozgalom kiterjesztéséért. Publikációkkal, előadásokkal, továbbképzésekkel segíti népszerűsítését, minőségi fejlesztését.

2. Munkájával sokat tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásához, a fenntartható fejlődést népszerűsíti. Hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megerősítéséhez.

A Lehóczky János díjat évente egy személy kaphatja meg.


2010-ben Lehóczky János díjra felterjesztett személyek:

Bilku Rolandné
Birkás Attila
Bogárné Szőllősy Anna
Csapó Erzsébet
Dankóné Szabó Izabella
Filó Andrea
Gál László
Kacziba Lajosné
Kárász Imre
Kovatsné Németh Mária
Nagy Gizella
Suranyiné Palkó Elenonóra
Szabóné Szel Julianna
Szőke Zsuzsanna
Tóth István

Czippán Katalin által vezetett kuratórium döntése értelmében 2010-es év Lehóczky János díjazottja Tóth István, a rózsaszentmártoni Rózsa Erdei Iskola és Turistaszálló ügyvezetője, a Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület elnöke.

A kuratórium döntésének indoklása:

dij_lehotcky_250Tóth István hosszú éveken át a Hatvani Alkotótábor és Szabadidőközpont vezetője volt. tavaszi-nyári-őszi erdei iskolai programjain a Heves megyei régió iskoláin túl az ország több területéről érkeztek kisiskolások. A programokon a tanár és természetvédő szakemberek által vezetett természetismereti rész mellett István és szakmai partnerei kézműves, kerékpáros, lovagló, országismereti gyakorlati és terepi programokat vezetett, szervezett. Nemcsak az egészséges gyermekeket, hanem a mozgássérült vagy szellemi fogyatékosokat is szívesen fogadta. Rendszeres volt, hogy egyidőben több osztály és pedagógus is érkezett a táborba. Növényvédelmi szaküzemmérnökként, biológiát is oktató tanárként közelebbről is érdekelte a környezet, természet megóvása és az erre való figyelem felkeltése. Kézműves oktatóként kollégáival felfedeztette a gyermekekben a saját alkotás gyönyörűségét. Az erdei iskolában igyekezett maradéktalanul kihasználni azt a lehetőséget, hogy a frontális tanítás helyett az élményeken alapuló megismerés életreszóló emlék marad a gyermekek és tanárok számára.
A Hatvani Alkotótábor és Szabadidőközpont keze nyomán vált 120 fa és cserjefajtát bemutató botanikai kertté. Vezetésével vált módszertani központtá, pedagógus továbbképzések helyszíne lett, így sok pedagógus ismerhette meg a környezeti nevelés fontosságát, szerzett gyakorlati tapasztalatokat azok átadására. A szabadidő tartalmas eltöltésének szervezésében népművelői végzettsége és hivatásos előadóművészi tevékenysége vidám, oldott, felszabadító percekkel ajándékozza meg környezetét.
A Hatvani Alkotótábor és Szabadidőközpont megszűnése után is tovább folytatta az erdei iskolai programok szervezését. Családi vállalkozásban létrehozták a Hatvantól nem messze eső mátraaljai településen, Rózsaszentmártonban a Rózsa Erdei iskola és Turistaszállót. Az addig szerzett tapasztalatok és a kiváló helyszín megalapozták, hogy ismét magas szinten működő erdei iskolát üzemeltessenek. Programjaik magas szakmai színvonalról tesznek tanúbizonyságot.
Tóth István tevékenyen részt vállal a környezeti nevelésben, úgy is, hogy erdei iskola témanapokat szervezett és szervez, teret, lehetőséget biztosított ilyen témájú rendezvényeknek, tanfolyamoknak.

Országosan ismerté tette szervező tevékenysége, környezeti neveléssel, erdei iskolát szervező intézményekkel való folyamatos kapcsolattartása. 1997-től tagja az Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Intéző Bizottságának, ahol azóta is erdei iskolázás fontosságán dolgozik. 2004-ben megalakította a szervezeten belül az Erdei Iskola Szekciót, ahol szakmai tanácsokkal segíti a tagok ilyen irányú tevékenységét. 2003-ban az Erdei Iskola Szolgáltatók Érdekegyeztető Tanácsának tagjává választották.

István az elmúlt tíz évben rendszeresen segíti az erdei iskola szolgáltatókat, ötleteivel, szerteágazó szakmai tudásával. Kimagasló munkát végzett több erdei iskolánál, a szakmai tanácsadásban. Nagyon sokat tett és tesz az általános iskolás korú gyerekek környezettudatos nevelésének érdekében.
Táborainak programja, annak módszertana, a gyerekekhez úgy viszi közel ezen szemléletmódot, hogy az pozitív emlékként hat felnőtt életükre is. Természettudományos szemléletmódja, mentalitása, nagyon sok szolgáltatónak adhat követendő példát.

 

Kövessen minket facebookon is

  • Naprakész információk
  • Eseményekr?l készült fotók
  • Induló programok

RÓZSA VENDÉGHÁZA falu központjába található a RÓZSA VENDÉGHÁZ  épülete. Kiváló helyszíne erdei iskola, ifjúsági és felnőtt csoportok „lélekpendítő" együttlétének, baráti találkozóknak, továbbképzéseknek, táboroknak.

Kapcsolattartó és információ:

Tóth István

0620/9685-791

E-mail:
tothistvan@gyermeklancfu.hu

Bővebb információért kattintson ide